vineri, 31 august 2007

Liceul Unirea

Liceul a fost înfiinţat în 1907, dar ca liceu românesc şi în actuala clădire funcţionează din 13 octombrie 1919. Din anul 2000 liceul obţine titulatura de Unitate şcolară reprezentativă şi primeşte denumirea de Colegiu.


În exclusivitate pentru siteul Întâlnirea de 21 de ani:Alexandru Popa face dezvăluiri complete:Zoe,un nou fel de a învăţa Fizica.

Zoe
...După ce pe clasele a IX şi a X am făcut, noi, cei de la Chimie industrială ,Fizică cu doamna Schwartz Chiriena,:"Vai ,tu!."Îmi aduc aminte şi acum când învăţând inducţia electromagnetică şi forţa Lorentz profa mişca dute-vino un magnet într-o bobină.Unii elevi râdeau ...Profa s-a oprit schimbată la faţă:"Vai, tu!Numai la prostii vă gândiţi!",după asta,când am trecut în a XI a am trecut la profa colegilor de la Electrotehnică ,cealaltă 1/2 din clasa bilingvă,am trecut la Zoe.
Zoe,pe jumătate ofiţer, pe jumătate profesoară.
Erai citit din catalog şi scos la tablă.Erau scoşi 3 odată.Unul lângă altul aliniaţi la tablă.Care termina primul de scris pe tablă formulele şi desenele necesare raporta.Gata!Şi primea permisiunea de a răspunde primul.Ceilalţi doi aşteptau în poziţie de drepţi.(Sau pe loc repaus)
După ce termina cu întrebările din lecţia de zi,urma recapitularea.Un subiect din urmă.Dacă totul era OK, atunci după asta, elevul primea nota,făcea stânga împrejur şi se îndrepta regulamentar spre locul lui din bancă.Urmau ceilaţi doi.


joi, 30 august 2007

O clasă bilingvă

Unii spuneau că eram o clasă bilingvă.Adică învăţam două limbi străine;chimia şi fizica.Eram 18 elevi la Chimie industrială şi 18 elevi la Electrotehnică.Aveam 2 cataloage.Ce uşurare era,când eram ascultaţi, când se închidea un catalog şi profesorul îl deschidea pe celălalt...

"Ceva scârţâie contra!"-Alin Fodor

...Îmi aduc aminte de Alin cum povestea în stilul lui plin de haz cum a venit la ei acasă un instalator să repare rezervorul de la WC.Omul nu ştia exact ce are doar...era evident că "Ceva scârţie contra!"Respect pentru Alin Fodor unul din cei mai mari glumeţi care ne-a condimentat anii de liceu!Mie treapta a doua.Erau un cuplu de artişti de comedie,el şi Călin Pop."Gameţ!"
Chimia organică repovestită de Alin Fodor era ceva ce mă făcea să mă prăpădesc de râs.Ciuliţi urechile...sau holbaţi ochii.Hai să vă zic una...RH-Caş-OH.Compuşii funcţionali ai caşului.Matematica...o imita pe Doamna Băbeanu cu i-ji de râdeam cu lacrimi.
Ce mai faci,Gameţ?Pe unde eşti omule?Dă un semn când va ajunge siteul nostru la tine.

Dezvăluirile uimitoare ale lui Alexandru Popa continuă!Nuţiu Sorin-"Tot de la Papiu!"

...Proaspăt intraţi în treapta a II a de liceu.Sântem întrebaţi de unde sântem.Răspundem pe rând din faţa clasei unul câte unul."De la Unirea","de la Unirea","de la Unirea"...Sorin Nuţiu era undeva mai în spate...Când a ajuns rândul la el a spus:"Tot de la Papiu!"Toţi eram de la Unirea,el era venit de la filologie-istorie de la Papiu.Auzi tupeu la el..."Tot de la Papiu!"Aşa ceva te scoate din mulţime.Da,şi Sorin Nuţiu este un original.
Treapta I-a la Papiu la filologie-istorie,treapta a II a la Unirea la chimie industrială,a dat ceva diferenţe înainte de a concura cu noi pe 18 locuri...Intră printre primii de parcă ar fi făcut numai chimie la filologie istorie.Spune-i Sorin Nuţiu şi dă-i pace.
Vrea să urmeze Farmacia.Nu intră.Se angajează la vaci în Sângiorgiul de Mureş.Cowboy.Şi schimbă direcţia spre Medicină Veterinară.
Pe de altă parte,Doru Miclea se angajează sondor la Gaz.Iar eu,subsemnatul,ajung operator chimist la Azo.Lucian Porime era şi el operator chimist.Sorina Moldovan este şi acum maşinist hidro la Azo.Lucian Porime este acum la Poliţie.Iar subsemnatul economist la Azo.
Sorin Nuţiu a ajuns medic veterinar.Doru Miclea lucrează la Apele Române a terminat Fizică Chimie la Cluj.

Senzaţional!După 21 de ani de tăcere Alexandru Popa este decis să vorbească! :Am fost coleg de bancă 4 ani cu Bărbatul cu Ochelari!

...Aveam 14 ani când l-am cunoscut.Era mic şi bondoc.Cu ochelari.Doru.Ne-am pus în aceeaşi bancă şi aşa am rămas până la sfârşit.Adică până la ultimul clopoţel.Târziu,în treapta a doua, profesorul de filosofie Bereczki care îşi sugea o măsea când savura câte un moment la clasă,a atras asupra lui porecla de Bărbat cu Ochelari.La o lecţie proful a ţintit asupra lui Doru Miclea şi a spus:"Spune tu,Bărbate cu Ochelari!"Pentru mine şi poate şi pentru alţii a rămas de atunci Bărbatul...
A fost frumos.Au fost poate cei mai frumoşi ani ai trecerii de la copilărie la maturitate.Liceul Unirea.Eu cu Dodo nu am fost la Tigers adică la grupul de băieţi :Tătar Valentin,Cosmeanu Marius,Tuzson Tiberiu,Coman Gheorghe,Porime Lucian,Biro Zoltan...Ăştia erau mai moţaţi...Tătar îmi aprecia lucrările mele de desen sau literatură...Pe-a XII-a era să fiu denunţat la Securitate pentru Gazeta de Perete...
Kiss Csaba a devenit pentru noi un erou de legendă.Am fost coleg cu el pe a IX şi a X ,a fost tăiat din Chimie şi Română şi poate şi altele şi a plecat în treapta a II-a la MIU ( Măgari Instruiţi Uşor).A lipsit pentru că l-a faultat Luci.Extemporalele lui şi a lui Kimpean Edit erau nişte lucrări care rămâneau puncte de referinţă pentru posteritate.Ţineam un carneţel în care notam perlele spuse la clasă.Csibi era un Super Star.Avea şi un frate geamăn Zsolt.Multă fericire şi noroc Kiss Csaba oriunde te-ai afla!
Şi mie şi lui Doru ne plăceau fetele.Ne plac şi acuma.Amândoi mai primim cereri în căsătorie.
Tovarăşa dirigintă Ignat Violeta ne-a spus mie şi la Doru pe a IX-a Pat şi Pataşon, că eu eram inalt şi Doru mic şi bondoc...Dar noi nu ştiam cine erau aceia...Poveşti din alte vremuri când diriginta era fată...Nu s-a prins de noi iar in treapta a II-a Doru a crescut ca iarba după ploaie.Acum e mai înalt cu puţin decât mine.
Doru Miclea;un Bărbat de nădejde.Amândoi eram fascinaţi de chimie,eu mai ales de cea organică iar de Tehnologia Chimică predată de inginera Bidiga Rita amândoi.
Era deştept.Este deştept şi acuma.
(VA URMA)

Să bată tobele!Să anunţe MARE ÎNTÂLNIRE MARE!




Da!Întâlnirea de 21 de ani!Organizatori: Sorin Nuţiu si Alexandru Popa!


Sorin Avram m-a invăţat sa bat in masa băncii de liceu ritmul Albumului Duminecal de la TV.Pe promoţie mi-a scris o dedicaţie..."Celui mai mare baterist"...

Alexandru Popa
ex a XII a B liceul Unirea Târgu Mureş

miercuri, 29 august 2007